• 1393/10/15 - 10:48
  • 13
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

طراحی و ساخت دستگاه بهبود شرایط بیمار در وضعیت کما توسط 2 پرستار

رسول مختاری پرستاری که با مشارکت اسمعیل فخاریان موفق به طراحی این دستگاه شده است، در گفت‌وگو با خبرنگار نظام پرستاری درباره‌ این اختراع اظهار كرد: پیش از این دستگاه‌های حرکت پسیو مداوم " Continuous Passive Motion Device " که اغلب با نام دستگاه‌های ‌CPMخوانده می‌شوند، برای حفظ و بازگرداندن دامنه حرکتی مفاصل، پس از عمل جراحی تعویض کامل مفصل ران استفاده می‌شدند.





2 پرستار، موفق به طراحی و ساخت دستگاه بهبود شرایط بیمار در وضعیت کما شدند.

  
رسول مختاری پرستاری که با مشارکت اسمعیل فخاریان موفق به طراحی این دستگاه شده است، در گفت‌وگو با خبرنگار نظام پرستاری درباره‌ این اختراع اظهار كرد: پیش از این دستگاه‌های حرکت پسیو مداوم " Continuous Passive Motion Device " که اغلب با نام دستگاه‌های ‌CPMخوانده می‌شوند، برای حفظ و بازگرداندن دامنه حرکتی مفاصل، پس از عمل جراحی تعویض کامل مفصل ران استفاده می‌شدند.

وی ادامه داد: هم‌اکنون این دستگاه برای مفاصل لگن‌، زانو، مچ پا، شانه، آرنج و مچ دست به طور جداگانه وجود دارد. CPM های مربوط به اندام تحتانی قادر است پوزیشن‌های فلکشن، اکستنشن مچ و فلکشن 45 درجه مفصل هیپ را به پای بیمار بدهد.

این پرستار مخترع افزود: برای استفاده از این دستگاه‌ها، فرد باید بر روی صندلی بنشیند. این صندلی‌ها با گرداندن اهرم‌هایی که در داخل آنها تعبیه شده است، به بیمار ماساژ می‌دهد. نمونه‌هایی از این صندلی‌ها، با زدن ضربه‌های مداوم به بدن، کار می‌کنند.

مختاری با اشاره به فوم‌های اندام تحتانی، گفت: برای جلوگیری از کنتراکتر، فوم‌هایی با قالب پا ساخته شده است. در بخش‌های ICU پا را در داخل قالب قرار می‌دهند و هر چند ساعت، پا را بررسی می‌کنند. این فوم‌ها دارای حفره‌هایی برای تبادل هوا هستند.

وی درباره‌ دستگاه‌های گرما درمانی خاطرنشان كرد: این دستگاه ها عبارت از لیزر های کم‌توان، لامپ های مادون قرمز، گرم کننده‌های حوله، دستگاه حمام پارافین و کیسه های آب گرم است. این دستگاه‌ها قادر به انجام گرما درمانی ایده‌آل هستند. اما به عللی مانند، پر هزینه بودن، مصرف زیاد انرژی و محدودیت‌های کاری، به طور کامل استفاده نمی‌شوند.

این پرستار مخترع گفت: در فرد به كما فرو رفته نارسایی تنفسی، پنومونی، اسپیراسیون، سندرم عدم استفاده(کنتراکتور)، کاهش انعطاف‌پذیری، زخم فشاری، محرومیت حسی، ادم، تغییرات علائم حیاتی و درد عضلانی ایجاد می‌شود که تهدیدکننده‌ حیات فرد هستند.

مختاری درباره خصوصیات و نحوه عملکرد دستگاه اظهار كرد: دستگاه طراحی شده قادر است با انجام عملکردهای خود، تمامی این مشکلات را برطرف کند. پوزیشن‌هایی که این دستگاه قادر است به اندام تحتانی بیمار بدهد عبارت از دورسی فلکشن انگشتان، پلنتار فلکشن انگشتان، فلکشن 45 درجه مفصل هیپ، فلکشن 90 درجه مفصل هیپ ، اکستنشن مفصل زانو  است.

وی گفت: علاوه بر دادن پوزیشن‌های مختلف و جلوگیری از کاهش دامنه حرکتی مفاصل پا ، این دستگاه قادر است برای اندام تحتانی با انجام گرما درمانی میزان سفتی و چسبندگی عضلات را کاهش دهد همچنین با انجام سرما درمانی، درد عضلانی و میزان کراتین کیناز خون را کاهش دهد.

این پرستار مخترع افزود: این دستگاه می‌تواند با برداشتن فشار از روی نقاطی که احتمال زخم بستر دارد  از ایجاد آن در ناحیه پا جلوگیری کند همچنین با زدن باد ضعیفی به پا و خشک کردن آن، از ایجاد زخم بستر جلوگیری کند.

مختاری ادامه داد: این دستگاه قادر است با حفظ حالت طبیعی پا، از ایجاد کنتراکچر در نقاط مختلف جلوگیری کند و با پخش صدای پرستار، پیش از هر حرکت، تحریک شنوایی که باید از جانب پرستار تأمین شود را انجام دهد.

وی خاطرنشان كرد: با پخش صدای همراه یا پخش آهنگ، تحریک شنوایی که باید از جانب همراه تأمین شود را انجام می‌دهد و با بالا بردن پا در ساعت‌های مشخص از ایجاد ادم جلوگیری می‌کند، با دادن فلکشن 90 درجه مفصل هیپ، تعویض پوشک بیمار را آسان می‌کند و این دستگاه را می‌توان از راه دور کنترل كرد و هر گونه پوزیشن خارج از برنامه را، به طور دستی به دستگاه داد.

این پرستار مخترع درباره روش استفاده از این دستگاه، گفت: باید در ابتد اسپیکر دستگاه را بالای سر بیمار بچسبانیم و ولوم آن را تنظیم کنیم. به طوری‌که تحریکات شنوایی فقط متوجه بیمار باشد و صدای اضافی در محیط پخش نشود.

مختاری ادامه داد: سپس باید به دستگاه برنامه بدهیم تا بر اساس آن، دستگاه عملکردهای خود را انجام دهد. دستگاه در ابتدا می‌خواهد بداند که در دامنه 1-15 درجه، چقدر انگشتان بیمار را حرکت دهد و این کار را چند بار انجام دهد. پس از انگشتان، معیار های مچ، فلکشن 45 درجه مفصل هیپ، فلکشن 90 درجه مفصل هیپ، اکستنشن مفصل زانو، تحریک شنوایی، سرما و گرما درمانی نیز به همین منوال تنظیم می‌شود.

وی افزود: پس از تنظیمات، دستگاه عمل را آغاز می‌کند. به این صورت که ابتدا انگشتان و پس از آن مچ، زانو و کل پا را حرکت می‌دهد. باید گفت که پیش از حرکت، تحریک شنوایی انجام می‌دهد. این صداها به عنوان تحریکات شنوایی که باید از جانب پرستار تأمین شود، پخش می‌شود. این صداها همیشه ثابت بوده و در رم داخلی دستگاه است.

این پرستار مخترع گفت: دستگاه این حرکات را بسیار آرام انجام می‌دهد. بنابراین بیمار دچار مشکل نمی‌شود.

مختاری تصریح كرد: دستگاه قادر است تحریک شنوایی که باید از جانب خانواده بیمار تأمین شود را انجام دهد به عللی مانند ممنوعیت از ورود همراه به ICU، بیمار دچار محرومیت از حضور نزدیکان خود می‌شود. اما این دستگاه دارای یک mp3  است که به همراه بیمار داده می‌شود تا آن را به منزل برده و صدای فردی که مورد علاقه بیمار است را ضبط كند. پس از متصل كردن mp3 به دستگاه  و تست صدا، این صداها در ساعاتی که پیش از این تنظیم شده، پخش می‌شود.

وی افزود: گرما درمانی و سرما درمانی بوسیله این دستگاه بسیار آسان است. این دستگاه دارای مخزن آب است که دمای آن را می‌توان سرد یا گرم كرد. آب پس از رسیدن به دمای مشخص، از داخل لوله‌ های آلومینیومی که در کف دستگاه تعبیه شده است حرکت کرده و دستگاه را سرد یا گرم می‌کند.

این پرستار مخترع خاطرنشان كرد: دستگاه پای بیمار را با دمیدن باد به نقاطی که عرق می‌کند خشک می‌نماید و احتمال ایجاد زخم بستر را کاهش می‌دهد.

  • گروه خبری : اخبار اصلی
  • کد خبر : 17972
کلمات کلیدی