در نشست بررسی مسائل پرستاری تاکید شد
کارهای اولیه بیماران روی زمین مانده است
مادر پرستاری نوین ایران، دبیر بورد پرستاری کشور و مدیر دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران بر لزوم ایجاد رده کمک پرستار تاکید و اعلام کردند که کارهای اولیه بیماران روی زمین مانده و ارائه این خدمات در شأن پرستاران نیست بلکه پرستاران باید به ارائه مراقبتهای عمومی و تخصصی بپردازند.
کارهای اولیه بیماران روی زمین مانده است
مادر پرستاری نوین ایران، دبیر بورد پرستاری کشور و مدیر دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران بر لزوم ایجاد رده کمک پرستار تاکید و اعلام کردند که کارهای اولیه بیماران روی زمین مانده و ارائه این خدمات در شأن پرستاران نیست بلکه پرستاران باید به ارائه مراقبتهای عمومی و تخصصی بپردازند.
به گزارش روابط عمومی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران جلسه پرسش و پاسخ درباره مسائل پرستاری با حضور سادات سید باقر مداح مادر پرستاری نوین ایران، محمد میرزابیگی، معاون وزیر بهداشت در امور پرستاری، عباس عباس زاده، دبیر بورد پرستاری وزارت بهداشت و رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه شهید بهشتی، احمد نجاتيان مديركل دفتر ارتقاء سلامت،خدمات باليني و پرستاري معاونت پرستاری و خورشید وسکویی مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در دانشکده پرستاری و مامایی تهران برگزار شد.
محمد علی چراغی، رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران فکر منظم، گفتار منظم و رفتار منظم را از اصول کار پرستاری و نظام سلامت دانست و گفت: سلامت بر مدار نظم است و تمام تلاش ها برای این است که احتمالا اگر نظمی دچار بی نظمی شده است؛ اصلاح شود.
وی افزود: این در سلامت زیستی این طور معنا می یابد که اگر فشار خون انسانی بالا رفته است کاری می کنیم که به حالت ثبات برگردد. در بعد سلامت اجتماعی، روانی، معنوی و فرهنگی هم این نظم شاخصه ها و معیارهای خاص خودش را دارد.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطر نشان کرد: ما در دانشکده بسیار تمرین کردیم که مطابق منطق رادار و بر مدار نظم به مسائل ورود کنیم.
وی مهمترین نظم در عرصه جدید پرستاری را پرستاری فکر کردن، پرستاری گفت و گو کردن و پرستاری رفتار کردن معنی کرد.
چراغی تصریح کرد: پرستاری یعنی آسایش و خواب راحت بیمار. پرستاری یعنی مراقبت و مراقبت یعنی مادری کردن به نهایت. اگر هر آنچه مادر برای یک بچه انجام می دهد پرستار هم انجام داد، می تواند بگوید پرستارم.
وی با توضیح درباره دپارتمان های آموزشی شش گانه دانشکده پرستاری تهران از رشد هرم هیات علمی به 80 درصد با مدرک دکتری تا سال 96 خبر داد.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین موفقیت دانشکده در کسب تقدیرنامه دو ستاره تعالی سازمانی و گواهی نامه ایزو و نظام آراستگی را از مهمترین دستاوردهای این دانشکده دانست.
عباس زاده: کارهای اولیه بیماران روی روی زمین مانده است
عباس عباس زاده، دبیر بورد پرستاری کشور نیز گفت: در بخش های آی سی یو و سی سی یو بهترین خدمات داده می شود؛ اما مریض به خاطر زخم بستر می میرد.
وی در پاسخ به پرسش دانشجویان دربازه برگزاری رفراندوم برای تصویب کمک پرستاری یکساله گفت: در همه جای دنیا برنامه ریزی آموزشی فرمول دارد و در هیچ جا این کار با رفراندوم انجام نمی شود. مراقبت از مددجو بر طبق قانون اساسی بر عهده دولت و حاکمیت است و حاکمیت موظف است نیازهای بیمار را تامین کند.
وی خاطر نشان کرد: با هر روش و فرمولی که محاسبه کنید در تمام رده ها و سطوح نیروی گروه پرستاری کم داریم. از ۵۰شهر و مرکز بهداشتی و درمانی در کشور بازدید کردم و بدون تردید در همه آنها کمبود دیدم.
عباس زاده اضافه کرد: در شهرستان ها در بخش های آی سی یو و سی سی یو بهترین خدمات داده می شود؛ اما در همان مراکز مریض به خاطر نبود مراقبت های اولیه ای که بسیار مهم است؛ دچار زحم بستر می شود و می میرد. مراقبت های اولیه اهمیتش در سلامتی مردم از مراقبت هایی که پرستاران ارائه می دهند، بیشتر است.
عباس زاده گفت: کار مردم روی زمین مانده است و باید اجاره دهیم انجام شود. اینها قدم های اولیه ای است که باید دیده شود. خدمات اولیه باید توسط یک رده به عنوان کمک پرستار و خدمات عمومی توسط یک رده به عنوان پرستار کارشناسی انجام شود. تمام فعالیت هایی که ما پرستاران تحت عنوان پرستاری انجام می دهیم، مراقبت های عمومی است.
وی افزود: خدمات ویژه خدماتی است که الان توسط پرستار در هیچ جای کشور انجام نمی شود و باید به شرح وظایف پرستاران اضافه شود. برای مثال اندوسکوپی های گوارشی که در تمام جاهای دنیا توسط پرستاران انجام می شود.
دبیر بورد پرستاری وزارت بهداشت همچنین در اعتراضات مطرح شده درباره مهارت های آموزشی ارائه شده در دوره آموزشی یکساله تصریح کرد: این ها شرح وظیفه نیست؛ تنها مهارت هایی است که باید آموزش داده شود. ما تنها مهارت ها را تعیین می کنیم و شرح وظایف ها طبق استاندارد باید توسط سازمان به کار گیرنده خدمت تعیین شود. جای شرح وظایف در کریکولوم برنامه آموزشی نیست.
وسکویی: بیمارستانهای علوم پزشکی تهران 1500 پرستار کم دارند
خورشید وسکویی، مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست گفت: تعداد کسانی که آموزش پرستاری می بینند کفاف نیاز بیمارستان های تهران را نمی دهد.معضل اساسی بیمارستانهای کلانشهر تهران کمبود پرستار است.
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در تهران ۱۸۰بیمارستان داریم که ۵۴بیمارستان آن جز مراکز دانشگاهی هستند. در این استان سه دانشگاه بزرگ دولتی داریم و یک دانشگاه آزاد اسلامی که تربیت نیروی پرستار را به عهده دارند. تعداد کسانی که آموزش پرستاری می بینند کفاف نیاز بیمارستان های تهران را نمی دهد.
وسکویی تصریح کرد: یکسری وظایفی وجود دارد که پرستاران به علت نیروی کم یا هر دلیل دیگری مایل به انجام آن نیستند و روی زمین مانده و به وجود رده ای به عنوان کمک پرستار در سیستم درمانی نیاز است. باید یک چهارم سیستم بهداشتی درمانی ما نیروی کمکی باشد.
وی با اشاره به نیاز 1500 نفری بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران به نیروی پرستار خاطر نشان کرد: موضوع اساسی ما الان کمک پرستار نیست؛ موضوع ما این است که کمبود پرستار در شهر تهران داریم. دانشگاه های تهران مجوز استخدام دارند، اما پرستار متقاضی کار وجود ندارد.
مداح: انتظار ندارم پرستاران کارهای اولیه ای را که ما انجام می دادیم، انجام دهند
سادات سید باقر مداح، مادر پرستاری نوین ایران نیز از پرستاران خواست تا با ارائه مراقبت های تخصصی خود را به جامعه معرفی کنند.
وی با اشاره به ۶۵سال خدمتش در حرفه پرستاری گفت: از عمر ۱۰۰ساله پرستاری ایران، 65 سالش را در این حرفه بوده ام. در همین جا درس خواندم. اینجا دانشکده نبود، آموزشگاه پرستاری بود و حتی آموزش عالی هم نداشت. دوره آموزشی مان هم سه سال بود.
مداح پرستاری را مراقبت به توان عشق تعریف کرد و گفت: با عشق و برای مردم وارد این حرفه شدیم. دغدغه ما این بود که برای مردم چه کاری می توانیم انجام دهیم. امروز به آن تئوری رسیده ام که پرستاری مراقبتی به توان عشق است. اگر این طور باشد هر کاری را برای مریض انجام می دهیم.
مادر پرستاری نوین ایران اظهار داشت: من اولین پرستار قلب بودم یعنی تخصصی ارائه مراقبت می کردم اما با این حال همه کار برای مریض می کردم. فقط افرادی به نام باجی بودند که فقط زمین را تمیز می کردند. ما همه کارهای مریض را انجام می دادیم.
مداح اضافه کرد: اما اکنون باید با تحولات جلو برویم انتظار ندارم که پرستاران امروز همان کارهای اولیه را که ما انجام می دادیم، انجام دهند. باید خدمات درست تقسیم شود تا وقت پرستار که می تواند صرف مداخلات پرستاری شود، صرف کارهای اولیه نشود.
وی گفت: چه کسی گفته است که نیازهای اولیه مریض مال پرستار نیست؟ حالا نیروی کمکی در کادر پرستاری دیده شده است که شما آن کارها را نکنید. امروز هم ما کار تخصصی از پرستاران ویژه نمی بینیم. باید کارهای دیگری را بر اساس علمی که دارید انجام دهید تا جامعه کار شما را ببیند.
میرزابیگی: «کمک پرستار» جای پرستار را نمی گیرد
محمد میرزابیگی، معاون وزیر در امور پرستاری نیز در پاسخ به چگونگی دوره آموزشی کمک پرستاری یکساله گفت: این طرح طرحی یک شبه نبوده است و از شهریور سال ۹۲روی آن کار شده است. این رده بندی را هم شهریور امسال طی نامه ای به تمام دانشکده های پرستاری، هیات مدیره های نظام پرستاری و مدیران پرستاری کشور ارسال کردیم و خواستار نظر شدیم.
وی افزود: در حال حاضر در کشور ۱۰هزار نفر در دوره کمک پرستاری در حال آموزش هستند و ماه سوم آن هم طی شده است. اگر این دوره جوابگو باشد به تربیت این دوره را تا زمانی که نیاز برطرف شود ادامه خواهیم داد. به این صورت ما یک رده قبل از پرستار خواهیم داشت و دیگر دوره های چهارماهه و غیره برداشته می شود. آن افرادی که سه یا چهار ماه هم دوره دیده باشند می توانند در دوره یکساله ثبت نام کنند و این دوره را ادامه دهند.
میرزابیگی اظهار داشت: ما ۱۴۰هزار نفر در گروه پرستاری داریم که بیش از صد هزار نفر آن کارشناس هستند. در تمام دنیا نسبت نیروهای پرستار به نیروهای کمکی سه به یک است که باعث می شود پرستاری به کارهای اصلی و علمی خودش برسد. لباس آنها قطعا با پرستاری فرق خواهد داشت و لباسی با ترکیب کرم یاسی برای آنها دیده شده است.
وی گفت: ما هم به دنبال عزت حرفه ای هستیم و هم به دنبال راه افتادن کار بیمار هستیم. این افراد تحت هیچ شرایطی به عنوان پرستار یا به جای آن تربیت نشده اند. این افراد قرار است کمبود سطح خودشان یعنی رده کمکی را پوشش دهند