• 1395/12/24 - 07:24
  • 24
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم:

کمبود پرستار زمینه ورود افراد فاقد صلاحیت را به کلینیک ها فراهم کرده است

مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: با کمبود شدید نیروی پرستار مواجه هستیم. چندین بخش بیمارستانی منتظر تامین پرستار هستند تا راه اندازی شوند، حتی برای جذب پرستار از شهرهای دیگر حاضریم خوابگاه فراهم کنیم، کمبود پرستار حتی زمینه ورود افراد فاقد صلاحیت را به این حرفه در مطب ها و کلینیک ها فراهم کرده است و این خطر بزرگی است که سلامت مردم را تهدید می کند.


عزت اله براتی مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: با کمبود شدید نیروی پرستار مواجه هستیم. چندین بخش بیمارستانی منتظر تامین پرستار هستند تا راه اندازی شوند، حتی برای جذب پرستار از شهرهای دیگر حاضریم خوابگاه فراهم کنیم، کمبود پرستار حتی زمینه ورود افراد فاقد صلاحیت را به این حرفه در مطب ها و کلینیک ها فراهم کرده است و این خطر بزرگی است که سلامت مردم را تهدید می کند.

به گزارش روابط عمومی معاونت پرستاری، عزت الله براتی با اشاره به عملکرد دانشگاه علوم پزشکی قم در حوزه پرستاری گفت: با توجه به ورود برخی افراد سودجو و غیر حرفه ای به عرصه پرستاری (بدون داشتن مدرک و صلاحیت لازم)، اجرای طرح صلاحیت حرفه ای بسیار ضرورت دارد و متاسفانه به ویژه در بخش های غیر دولتی نظیر مطب ها و کلینیک ها به وفور شاهد ورود افراد غیرصلاحیت دار به عرصه پرستاری هستیم.

مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم ادامه داد: به منظور مقابله با این مشکل بازدیدهای نظارتی متعددی از بسیاری از مطب ها و کلینیک ها داشته ایم و کارشناسان دانشگاه به این مقوله ورود داشته اند و اخطار های کتبی متعددی نیز به این مراکز داده شده است که در صورت تداوم استفاده از نیروهای غیر حرفه ای در ارائه خدمات پرستاری، دستور پلمب این مراکز صادر می شود.

ورود افراد بی صلاحیت به حرفه پرستاری در کلینیک ها

براتی با تأکید بر تأثیر مثبت اجرای طرح صلاحیت حرفه ای پرستاران در رفع این مشکل گفت: البته  یکی از مشکلاتی که در این مسئله وجود دارد این است که با توجه به دستمزد ناچیزی که در مراکز خصوصی مانند مطب ها و کلینیک ها برای پرستار در نظر گرفته اند، هیچ پرستاری به اشتغال در این مراکز تمایل ندارد و به همین دلیل این مراکز از نیروهای غیر حرفه ای و فاقد صلاحیت استفاده می کنند.

وی ادامه داد: البته این مراکز خصوصی از دانشگاه درخواست می کنند که نیروهای مناسب و دارای صلاحیت را به آنها معرفی کنیم اما به دلیل کمبود نیرو، امکان معرفی نیروی واجد صلاحیت کار پرستاری را به آنها نداریم.

مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم  گفت: به علت کمبود پرستار، بسیاری از مطب ها از نیروهای فاقد صلاحیت حرفه ای برای کار پرستاری استفاده می کنند. تا کنون به بیش از 10 مطب تذکر کتبی و اخطار داده شده است. اما به علت کمبود نیرو باز هم این تخلفات تکرار می شود. تعداد پرستاران آن قدر نیست که بتوانیم جوابگوی مطب ها و کلینیک ها باشیم، ضمن اینکه هیچ پرستاری نیز حاضر نمی شود با حقوق کم مطب ها و کلینیک ها کار کند.

براتی اضافه کرد: در زمینه کاردانشجویی دانشجویان ترم 6 به بالای رشته پرستاری عملکرد دانشگاه علوم پزشکی قم قابل قبول است، دانشجویان استقبال خوبی از کار دانشجویی داشته اند به خصوص دانشجویان دانشگاه آزاد و بازخورد آن را در دوره طرح پرستاران دیده ایم. قبلا نیروهای طرحی یکسال کار می کردند تا کار یاد بگیرند اما حالا با کار دانشجویی در زمان ورود به دوره طرح آماده به کار هستند و موفق عمل می کنند.

وی ادامه داد: هم اکنون بیش از 140 دانشجوی پرستاری در استان قم مشغول کار هستند، 70 تا 80 درصد دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد و بیش از 50 درصد دانشجویان پرستاری دولتی از کار دانشجویی استقبال می کنند و متقاضی آن قدر هست که گاهی اشباع می شود و نمی توانیم همه را جذب کنیم زیرا فعالیت کار دانشجویان در بخش ها محدودیت دارد.

وی گفت: با این حال با کمبود شدید نیروی پرستار در بیمارستانها به خصوص بخش های جدید رو به رو هستیم، یک مرکز درمانی با 350 تخت در قم راه اندازی شده است و بخش های دیگری نیز راه افتاده اند که با کمبود پرستار مواجه هستند اما متفاضی پرستار برای جذب شرکتی نداریم.

خوابگاه داریم و آماده جذب پرستار از استان های دیگر هستیم

براتی افزود: با هماهنگی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی قم حتی این زمینه فراهم شده است که اگر پرستارانی از استان های دیگر بخواهند برای کار به قم بیایند، برای آنها خوابگاه فراهم می کنیم، هر جا پرستار بیکار باشد، آماده جذب او به صورت شرکتی هستیم و همین الان می توانیم 50 پرستار را برای تکمیل نیروهای سه بخش بیمارستانی جذب کنیم تا این بخش ها راه اندازی شوند.

براتی افزود: در بحث صلاحیت حرفه ای اطلاع رسانی های لازم در سطح استان قم صورت گرفته است و زمینه برای اجرای این طرح آماده است اما هنوز زیرساخت هایی نظیر نرم افزارهای مورد نیاز آن تامین نشده است و منتظریم تا این نرم افزارها نیز تامین شود تا کار صدور پروانه های صلاحیت حرفه ای را شروع کنیم.

مدیر دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم درباره پیشرفت خدمات پرستاری در منزل در این استان گفت: در بحث هوم کر و راه اندازی دفاتر خدمات پرستاری در منزل نیز در سطح وسیعی اطلاع رسانی کرده ایم اما در این مسیر دو مشکل عمده، مانع اجرای کار می شود که شامل بحث تعرفه ها و عدم حمایت سازمان های بیمه است. وضعیت در این عرصه به گونه ای است که نه مردم تمایل به استفاده از این خدمات دارند و نه برای پرستاران ورود به آن مقرون به صرفه است.

وی افزود: اکنون امیدواریم با تصویب تعرفه های خدمات پرستاری در منزل در شورای عالی بیمه که با تلاش مسئولان معاونت پرستاری به نتیجه رسید، این مشکل قدیمی حل شود اما تاکنون به دلیل نبود حمایت بیمه ها، مردم تمایل دارند، بیمارشان حتی ماه ها در بیمارستان و بخش آی سی یو بستری باشد ولی در منزل خدمات پرستاری دریافت نکنند زیرا وقتی بیمار در بیمارستان است، بیمه ها هزینه ها را تقبل می کنند. از سوی دیگر پرستاران نیز به دلیل مصوب نشدن تعرفه خدمات کار در منزل و پایین بودن نرخ تعرفه های قدیمی تمایلی به راه اندازی و کار در این حوزه را نداشتند.

وی افزود: در برخی موارد بیمار حتی به مدت یکسال در بیمارستان بستری است و یک تخت را حتی در بخشی نظیر آی سی یو که معمولا افراد پشت نوبت دارد، اشغال کرده است اما به دلیل عدم موافقت همراهان بیمار به منزل منتقل نمی شود در حالی که بسیاری از این خدمات مراقبتی با حضور یک پرستار حرفه ای در منزل با همان کیفیت قابل ارائه است.

مدیر دفتر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: اکنون با تصویب تعرفه های خدمات پرستاری در منزل و پوشش بیمه ای امیدواریم که مردم از خدمات مناسب مراقبت در منزل به شکل مناسبی بهره مند شوند و زمنیه مناسبی برای اشتغال بیشتر پرستاران فراهم شود،حتما این کار برای بیمه ها هم موجب صرفه جویی می شود، ضمن اینکه اشغال تخت های بیمارستانی را پایین می آورد .

استقبال مردم قم از آموزش های خودمراقبتی

وی ادامه داد: در بحث آموزش به بیماران نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است و مردم نیز بسیار خوب استقبال کرده اند زیرا به دلیل خلائی که این زمینه وجود دارد، مردم به شدت تشنه دریافت این آموزش ها هستند. به همین منظور گایدلاین های بسیار خوبی را در مورد آموزش در زمینه مراقبت و پیشگیری از بیماری های مختلف طراحی و تهیه دیده ایم ودر اختیار بیماران و همراهان آنها در مراکز دولتی و غیر دولتی قرار داده ایم. علاوه بر آن از طریق نصب تلویزیون در لابی ها و اتاق های بیمارستان از امکانات سمعی و بصری نیز برای آموزش بیماران استقاده می کنیم.

وی ادامه داد: همان طور که گفتم در زمینه آموزش به بیماران عملکرد دانشگاه علوم پزشکی قم بسیار موفقیت آمیز بوده است، با استفاده از نرم افزارهای آموزشی 70 تا 80  درصد مراکز درمانی دولتی کار آموزش به بیمار را انجام می دهند و مراکز غیر دولتی نیز در این زمینه با دانشگاه همسو شده اند.

براتی درباره محتوای آموزش به بیماران توضیح داد: آموزش های مختلفی برای خودمراقبتی مردم وبیماران برای کنترل بیماری ها به مردم ارائه می شود، همچنین با آموزش های ارائه شده ، عده زیادی از مردم داوطلب اهدای عضو شده اند و برای حدود دو هزار و 400 نفر کارت اهدای عضو داوطلبانه صادر شده است.

پایان خبر

  • گروه خبری : اخبار اصلی
  • کد خبر : 26303
کلمات کلیدی