نگاهی به کتاب بیهوشی و احیا در جنگ
اهمیت اولویت بندی اقدامات پزشکی و پرستاری در زمان جنگ
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: در کتاب بیهوشی و احیاء در جنگ نجات بیماران در وضعیت اورژانسی و جنگی و اینکه چه اقداماتی توسط پزشکان و پرستاران برای نجات بیمار در اولویت است همچنین شرایط بیمارستانها و اورژانسها در جنگهای مختلف دنیا به آن پرداخته شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: در کتاب بیهوشی و احیاء در جنگ نجات بیماران در وضعیت اورژانسی و جنگی و اینکه چه اقداماتی توسط پزشکان و پرستاران برای نجات بیمار در اولویت است همچنین شرایط بیمارستانها و اورژانسها در جنگهای مختلف دنیا به آن پرداخته شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نظام پرستاری به نقل از بسیج جامعه پزشکی، دکتر منصور سلطانزاده، در تشریح کتاب خود که در زمینه بیهوشی و احیاء مصدومین جنگی نوشته شده است، اظهار کرد: این کتاب در زمینه مجروحین جنگی از نگاه بیهوشی و عوامل مختلف آن در هشت سال دفاع مقدس تألیف و نگاشته شده است که ما در شهر اهواز آن زمان بسیار درگیر این وضعیت بودیم.
وی ادامه داد: نجات بیماران در وضعیت اورژانسی و جنگی و اینکه چه اقداماتی توسط پزشکان و پرستاران برای نجات بیمار با اهمیتتر و در اولویت است و همچنین شرایط بیمارستانها و اورژانسها در جنگهای مختلف دنیا که در سالهای گذشته صورت گرفته و آنها چه اقداماتی صورت دادهاند تا به نفع بیمار باشد نیز در این کتاب به آن پرداخته شده است.
سلطانزاده، وضعیت رسیدگی به بیمار در زمان جنگ را نیازمند روحیه قوی از سوی کادر پزشکی دانست و افزود: رسیدگی به بیمار در شرایط جنگی بسیار متفاوتتر از شرایط عادی است و به طور کل از هر لحاظ چه پزشک و چه پرسنل پزشکی اعم از پرستاران و تکنسینهای درمانی هم از لحاظ روحی و روانی و هم جسمانی تحت تاثیر جنگ قرار میگیرند و در این شرایط روشهای بیهوشی و انتخاب بیماران که چه مریضی سریعتر به اتاق عمل برود و چه بیماری به پشت جبههها انتقال پیدا کند بسیار حائز اهمیت است؛ همچنین تمامی این موارد نیاز به تجربیات جنگهای گذشته دارد که افراد بتواند بهترین تصمیم گیری را داشته باشند که تمامی این موارد در کتاب بیهوشی و احیاء در جنگ نگاشته شده است.
این متخصص بیهوشی، به عنصر تجربه و اولویت انتخاب بیمار در زمان جنگ اشاره کرد و گفت: تجربه عنصر بسیار مهمی در وضعیت اورژانسی جنگ به شمار میآید، به این خاطر که در وضعیت اورژانسی در جنگ بیماران به دو دسته تقسیم میشوند و بیمارانی که وضعیت جسمانی آنها زیاد وخیم نیست بایستی به پشت جبهه یا شهرستانهای مربوطه ارجاع داده شود و بیمارانی که سلامت آنها رو به وخامت است باید به سرعت توسط تیم پزشکی درمان شوند.
وی نقش بسیج جامعه پزشکی در زمان بحران در جنگ را بسیار مهم و ارزنده دانست و گفت: بسیج جامعه پزشکی میتواند نقش بسزایی در پیشگیری از بروز بحران در زمان جنگ یا حادثه مثل زلزله یا سیل داشته باشد که بیمارستانهای صحرایی نقش بسیار مهمی را میتواند برای رسیدگی به بیماران و مصدومان ایفاء کند.
وی به اهمیت نگارش کتاب در زمینه بحران در زمان جنگ اشاره کرد و افزود: به اعتقاد من در این زمینه بهتر است کتاب و مقالاتی بیشتر نگاشته شود تا آگاهی پزشکان و افراد عموم بالاتر رود و هدف من هم از نوشتن این کتاب این بود که آگاه سازی برای متخصصین بیهوشی در زمان بحران جنگ شود تا با اطلاعات و تجربه بیشتری کمک رسان باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، نقش بیهوشی را در زمان جنگ بسیار مهم و ضروری دانست و اظهار کرد: نقش بیهوشی در زمان جنگ هم در وضعیت اورژانسی و هم در پشت جبهه و اورژانسهای بیمارستانها که چگونه به انتخاب بیمار برای رسیدگی بهتر بپردازند نیز مشهود است؛ منظور از بیهوشی فقط بیهوش کردن بیمار نیست بلکه انتخاب بیماران که کدام اولویت درمان را دارند و بتواند آن بیمار را در شرایط احیا نگه دارند نیز توسط متخصصین بیهوشی و پرسنل صورت مهم است.
وی به اقدامات بعد از درمان بیمار و انتقال وی به ریکاوری اشاره کرد و گفت: وقتی بیمار به ریکاوری انتقال داده میشود طبیعتاً از هوش و حواس درستی ممکن است برخوردار نباشد بنابراین این وظیفه پرسنل است که به وضعیت بیمار رسیدگی کنند و یکسری اقدامات را انجام دهند تا خدای ناکرده عوارض بیهوشی بیمار را دچار حادثه نکند.
سلطان زاده ادامه داد: وقتی هم که بیمار به بخش منتقل میشود باید هم خود بیمار که آن لحظه هوشیار است و هم پرستاران مواظب باشند تا محل جراحی شده دچار خونریزی نشود یا وضعیت سر بیمار و یا چگونه خوابیدن او و از همه مهمتر مواظب باشند تا راه تنفس بیمار بسته نشود.