• 1394/07/19 - 07:51
  • 12
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

بزرگداشت یکصدمین سالگرد تاسیس رشته پرستاری ایران برگزار شد

بزرگذاشت یکصدمین سالگرد تأسیس رشته پرستاری ایران با حضور مسئولان وزارت بهداشت، رئیس کل سازمان نظام پرستاری و جمعی از پیشکسوتان پرستاری کشور در ارومیه برگزار شد و طی آن در آیین ویژه ای پرچم و تندیس یکصدمین سالگرد تاسیس رشته پرستاری رونمایی شد.

  بزرگداشت یکصدمین سالگرد تاسیس رشته پرستاری ایران برگزار شد

به گزارش خبرنگار نظام پرستاری، در این مراسم، ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، محمد میرزابیگی، معاون پرستاری وزیر بهداشت و رئیس کل سازمان نظام پرستاری، عباس عباس زاده، دبیر هیئت بورد پرستاری کشور سخنرانی کردند.

محمد میرزابیگی در این مراسم ضمن گرامیداشت یکصدمین سال تاسیس پرستاری نوین گفت : پرستاری به بلندای بشریت قدمت دارد .

وی در ادامه تاریخچه ای از پرستاری از قبل و بعد از اسلام و به خصوص بزرگ پرستار دشت کربلا حضرت زینب کبری (س) را بیان کرد و افزود : درحالی در آستانه ورود به دومین قرن پرستاری هستیم که در حال حاضر 181 دانشکده پرستاری با 7500 دانشجوی پرستاری در کشور وجود دارد.

وی به وجود 20 استاد تمام پرستاری و 400 نفر فارغ التحصیل دکترای پرستاری در کشور اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی با کمبود شدید نیروی پرستار مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه به وجود 260 هزار نیروی پرستار در کشور نیازمندیم، گفت: به طور کلی می توان گفت حدود دوبرابر وضعیت فعلی کشور نیازمند نیروی پرستار است.


معاون پرستاری وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: در کشور ایران مشکلات و مسائل جامعه پرستاری بسیار مضاعف است از این رو باید یک بازنگری و تحولی اساس در روند آموزش پرستاری کشور انجام گیرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر مجوز استخدام هفت هزار پرستار برای بیمارستان های جدید در کشور صادر شده است که امیدواریم بتوانیم این روند را تداوم ببخشیم.

میرزابیگی وضعیت کشورمان را در حوزه پرستاری در دنیا مطلوب عنوان کرد و گفت: برای بهبود روز افزون این حوزه، آموزش و پژوهش به همراه پرستاری جامعه نگر را تداوم می دهیم.

وی با تبریک یکصدمین سالگرد تاسیس آموزشکده پرستاری در ارومیه افزود: باید در دیگر دانشگاههای کشور نیز نظیر مراسم ارومیه برگزار شود تا زمینه آشنایی بیشتر مردم جامعه با خدمات این قشر را فراهم کنیم.

باید حرکتی جدی برای رفع کمبود تعداد پرستار انجام شود

ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت نیز در مراسم یکصدمین سالگرد تاسیس رشته پرستاری ایران گفت: با توجه به حدیث نبوی، دو نعمت سلامت و امنیت با فقدان آن شناخته می‌شوند.

وی با اشاره به اهداف نظام سلامت افزود: هدف نظام سلامت افزایش سلامتی افراد است و کار پیچیده و دشواری نیست چون اگر کیفیت زندگی بهبود یابد، ضمن کاهش مرگ زودرس، سبب امید به زندگی و طول عمر افراد می‌شود.

قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: با وجود پیشرفت‌های پزشکی به ویژه در دو دهه اخیر، حتی کشورهای اروپایی و کشورهای خاورمیانه نیز، وضعیت چندان مناسبی از نظر شاخص سلامت برخوردار نیستند.

وی بیان کرد: هم‌اکنون کشورمان در امید به زندگی و مرگ و میر کودکان زیر یک و پنج سال و در بهداشت و درمان در میان 22 کشور منطقه رتبه 12 تا 16 را دارد و در این باره با وجود اینکه از 30 سال گذشته مرگ و میر اطفال در ایران به شدت کاهش یافته اما سایر کشورها در مقایسه با ایران، اقدامات بهتری در این رابطه انجام داده‌اند.

حریرچی با اشاره به اینکه به ازای هر هزار نفر جمعیت 1.22 پزشک در ایران وجود دارد در حالی که میانگین آن در منطقه 1.7 تا 2.5 است اظهار داشت: همچنین به ازای هزار نفر جمعیت 1.7 تخت بیمارستانی در کشور وجود دارد در حالی که میانگین آن در منطقه 2.5 است.


قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: با این وجود، خوشبختانه با همت دولت تدبیر و امید و با حمایت‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی از دو سال گذشته، کارهای بزرگی در حوزه سلامت انجام شده تا جایی که امید به زندگی در بانوان به 73 سال و امید به زندگی سالم نیز به 63 رسیده است.

وی با ابراز تاسف از اینکه سیستم بهداشتی چندان کارآمدی در کشور وجود ندارد، تصریح کرد: متاسفانه 40 درصد خدمات تخصصی سلامت کشور در تهران متمرکز بوده و توزیع مناسبی در این زمینه وجود ندارد و در این باره آذربایجان‌غربی با این سابقه در حوزه سلامت از نظر وجود خانه‌های بهداشت وضعیت مناسبی داشته اما از نظر امکانات درمانی ضعیف است.

حریرچی با ابراز خرسندی از اینکه اقدامات بسیار مناسبی برای رفع کمبود پرستار در کشور انجام شده است، اظهار داشت: باید حرکتی جدی برای رفع کمبود تعداد پرستار انجام داده شود.

قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن تاکید بر افزایش ظرفیت آموزش پرستاری گفت: باید سطح‌بندی مراقبت‌های اولیه، عمومی و تخصصی پرستاری انجام گیرد.

برنامه تحول آموزش پرستاری در گام پایانی

عباس عباس زاده، نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری نیز در این مراسم با تأکید بر رفع مشکل کمبود پرستار به همت دانشکده های پرستاری گفت: هم اکنون برای جبران کمبود پرستار در کشور برنامه تحول آموزش در پرستاری توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی تدوین شده است و این برنامه در مراحل پایانی قرار دارد.

وی افزود: امید است با آغاز این برنامه در کشور بازنگری کلی در روند آموزش پرستاری صورت گیرد و تحول اساسی در حوزه سلامت جامعه انجام شود.

دبیر هیئت بورد پرستاری وزارت بهداشت به وجود 1500 عضو هیئت علمی در رشته پرستاری در کشور اشاره کرد و گفت: این تعداد پرستار در 181 دانشکده پرستاری در کشور در حال فعالیت هستند که جوابگوی نیاز کشور نیست و همگام با افزایش پرستاران، افزایش هیئت علمی این بخش نیز باید مدنظر باشد.

نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه را یکی از دانشکده های موفق در این بخش عنوان کرد و افزود: با توجه به درخواست این دانشکده در خصوص پذیرش دانشجو در مقطع دکترای تخصصی PHD با این امر موافقت خواهد شد.

یک قرن خدمات صادقانه در طب نوین و پرستاری مدرن در ارومیه

جواد آقازاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز در مراسم یکصدمین سالگرد تأسیس رشته پرستاری ایران، از یک قرن خدمات صادقانه در طب نوین و پرستاری مدرن در ارومیه به نیکی یاد کرد و ببگفت: : تاسیس نخستین آموزشکده پرستاری در سال 1294 در ارومیه نشان دهنده قدمت این شهر در پزشکی است.

با توجه به اینکه آذربایجان‌غربی با چهار کشور دنیا دارای مرز مشترک است، مسائل بهداشتی این کشورها مانند برخی نقاط کشور ترکیه و کردستان عراق به استان مربوط بوده و بنابراین مرکزنشینان کشور با مشکلات بهداشتی آذربایجان‌غربی مواجه نیستند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ارومیه گفت: بنابراین با توجه به وضعیت موجود، باید دولتمردان و سیاستگذاران حوزه سلامت توجه ویژه‌ای به حوزه سلامت آذربایجان‌غربی داشته باشند.

وی با اشاره به تاریخچه طب جدید و پرستاری در ارومیه تصریح کرد: در این باره ملک قاسم میرزای ارومی، عامل ورود دانش جدید و طب مدرن به ایران بود.

آقازاده افزود: علاوه بر آن آغاز آموزش‌های پیشرفته به زنان ایرانی در ارومیه در سال 1338 شکل گرفت و افتتاح نخستین بیمارستان مدرن کشور در ارومیه انجام شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی ارومیه افزود: از سوی دیگر افتتاح نخستین دانشکده طب ایران همزمان با افتتاح بیمارستان نیز در ارومیه انجام شد.

پرستاران بیشترین نقش را در کاهش آلام بیماران دارند

قربانعلی سعادت، استاندار آذربایجان غربی نیز با قدردانی از تلاش نظام سلامت برای بهبود درد بیماران گفت: پرستاران بیشترین نقش را در کاهش آلام این افراد دارند که این امر ستودنی است.

وی افزود: فعالان نظام سلامت در کشور و آذربایجان غربی تلاش بی وقفه و شبانه روزی در راستای کمک به بیماران انجام می دهند و نقش قابل توجهی در توسعه شاخصه های سلامت دارند.

وی با اشاره به پایین بودن شاخصه های نظام سلامت در آذربایجان غربی اضافه کرد: باید زمینه لازم برای بهبود این شاخصه ها توسط دولت فراهم شود تا بتوانیم رضایتمندی بیشتر مراجعان را موجب شویم.

وی اظهار کرد: درآمد پرستاران در این استان به تبع پایین بودن متوسط درآمد آذربایجان غربی، کم است و ما تمام توان خود را برای بهبود این وضعیت به کار می گیریم.

رونمایی از تندیس صد سالگی رشته پرستاری علمی در ایران در شهر ارومیه

در این مراسم همچنین با حضور معاون و قائم مقام وزیر بهداشت در مراسم ویژه ای از پرچم و تندیس صد سالگی رشته پرستاری علمی در ایران در شهر ارومیه  رونمایی شد.



در این مراسم ضمن رونمایی از تمبر یکصدمین سالگرد تاسیس رشته پرستاری رونمایی، از پرستاران نمونه و پیشکسوتان حرفه پرستاری تجلیل شد.

 

از حوریه مهمانچی نخستین بانوی پرستار و نخستین رئیس آموزشکده پرستاری ارومیه با اهدای لوح و هدایایی قدردانی شد و از یولیا پطروس و دکتر سادات سید باقر مداح نیز در این مراسم به عنوان پیشکسوتان و بزرگان عرصه پرستاری در کشور با اهداء لوح تقدیر و تجلیل شدند.


سرود فرشتگان سپید نیز در وصف پرستاران به اهتمام دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی آذربایجان غربی بازخوانی شد. این سرود در سال 1350 به عنوان نخستین سرود پرستاری توسط جمعی از دانشجویان رشته پرستاری اجرا شده بود.


100 سال پیش مطابق با سال 1294 هجری شمسی، نخستین آموزشگاه پرستاری در ارومیه گشایش یافت که متقاضیان زیر دیپلم را می پذیرفت و دوره آموزشی آن سه سال بود.

  • گروه خبری : اخبار اصلی
  • کد خبر : 21136
کلمات کلیدی