مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز:
صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران، موجب حفظ کرامت و حقوق بیماران می شود
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: اجرای طرح صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران علاوه بر حفظ کرامت و حقوق بیماران، هویت و جایگاه پرستاران را ارتقا می دهد.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: اجرای طرح صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران علاوه بر حفظ کرامت و حقوق بیماران، هویت و جایگاه پرستاران را ارتقا می دهد.
قهرمان شیرزاد در گفت و گو با خبرنگار معاونت پرستاری درباره طرح صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران افزود: صدور پروانه حرفه ای برای پرستاران امری بدیع و موضوع جدیدی نیست و در بسیاری از رشته های دانشگاهی مانند وکالت، فرد فارغ التحصیل تا زمانی که مورد ارزیابی قرار نگیرد نمی تواند وارد عرصه کار شود.
شیرزاد ادامه داد: در چنین رشته هایی حتی اگر فرد دارای درجه دکتری نیز باشد پیش از ورود به بازار کار ملزم به دریافت پروانه کار است و چه بسا این بحث در مورد رشته پرستاری از اهمیت و ضرورت بسیار بالاتری برخوردار است.
وی افزود: به هر حال در رشته پرستاری محور جان و سلامت انسان ها به عنوان اشرف مخلوقات مطرح است و جایز نیست، فردی بدون ارزیابی و کسب صلاحیت علمی و عملی درگیر ارائه خدمات به بیمار شود و خدای ناکرده سلامت یک انسان را به مخاطره بیندازد.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز ادامه داد: به نظر می رسد طرح صدور صلاحیت حرفه ای در رشته پرستاری می بایست بسیار پیش از این اتفاق می افتاد زیرا در این حوزه انسان محور و اولویت است در عین حال مردم و بیماران نیز حق دارند بدانند، فردی که با ادعای پرستار بر بالین آنها ارائه خدمات می کند، دارای صلاحیت حرفه ای در این عرصه است یا خیر.
وی اجرای طرح صلاحیت حرفه ای پرستاران را تکریم و حفظ حقوق بیماران برشمرد و گفت: با تایید صلاحیت حرفه ای پرستاران، به نحوی در جامعه، به جایگاه بیماران از منظر پرستاری بها و ارزش داده ایم و به نظر می رسد اگر تا به حال نیز این امر صورت نگرفته است به نوعی به گونه ای شایسته به کرامت بیماران بها داده نشده است زیرا بندگان خدا نمی دانند پرستاری که در حال ارائه خدمات به آنهاست، صلاحیت لازم برای این کار را دارد.
شیرزاد تصریح کرد: بی شک صرف اخذ مدرک لیسانس دلالت بر این نمی کند که فرد فارغ التحصیل صلاحیت حرفه ای شغل پرستاری را هم داشته باشد و قطعاً اجرای این طرح منافغ متقابل برای پرستار و بیمار را در پی دارد و از یک سو برای پرستاران کسب هویت و جایگاه می کند و از دیگر سو کرامت بیماران و مردم را حفظ می کند.
وی افزود: در حال حاضر در بسیاری از مراکز به ویژه مراکز خصوصی و خارج از بیمارستانها، افرادی هستند که به صورت تجربی برخی خدمات مربوط به حرفه پرستاری نظیر گرفتن علایم حیاتی، انجام تزریقات سطحی و امثالهم را آموزش دیده اند و به صورت غیر حرفه ای عنوان پرستار را یدک می کشند و ارائه خدمات می کنند و چون کار این افراد اصول علمی ندارد، دودش به چشم پرستاران می رود و موجب مخدوش شدن وجهه پرستاری در کشور می شود.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز اضافه کرد: در بررسی صلاحیت حرفه ای پرستاران، علاوه بر اصول علمی و عملی پرستاری، نحوه رفتار و برخورد پرستاران با بیماران نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد که همین امر می تواند در آینده از بسیاری از مسائل پیشگیری کند.
وی افزود: صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران، از طرفی ارزش، تکریم و احترام بیماران را ارتقاء می دهد و از سوی دیگر جایگاه، کرامت و هویت حرفه پرستاری را در بین جامعه، عموم بیماران و در بین کادر دانشگاهی نشان می دهد.
شیرزاد اظهار داشت: به هر حال شروع هر کاری و هر تغییری در هر جامعه ای، یکسری مقاومت هایی را ایجاد می کند و برای کاستن این مقاومت ها می بایست عوامل اصلی را در فرایند اجرای برنامه ها دخالت داد.
وی گفت: در بحث صلاحیت حرفه ای نیز با کمک پرستاران باید وارد عمل شد و تمام ارگان های مرتبط با حرفه پرستاری نظیر انجمن های علمی و دانشکده های پرستاری، نظام پرستاری زیر نظر معاونت پرستاری وزارت بهداشت برای اجرای این طرح همت کنند تا این امر به بهترین نحو ممکن عملیاتی شود.
وی افزود: به نظر می رسد در گام اول نیز باید این طرح به صورت پایلوت در چند استان یا شهرستان که آمادگی، توانایی و ظرفیت لازم برای اجرای آن را دارند، عملیاتی شود تا در اجرای کشوری و سراسری نقاط ضعف و اشکالات طرح مرتفع شود و این گونه نباشد که طرح را به صورت آنی و بدون رفع ایرادها و اشکالات احتمالی در سطح کشوری اجرا کنیم.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز اجرای طرح صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران و انجام ارزیابی لازم در این خصوص را به لحاظ قانونی، وظیفه ذاتی وزارت بهداشت خواند و گفت: البته وزارت بهداشت با استناد به ماده 44 می تواند در صورت صلاحدید و مشاهده ظرفیت و توانایی لازم به تدریج این وظیفه را به سایر نهادهای غیر دولتی در حوزه پرستاری واگذار کند اما در هیچ نهادی نهادی نمی تواند مدعی شود که ابتدا به ساکن و بدون ارزیابی وزارت بهداشت، قادر به انجام این مهم است.