• 1394/07/01 - 07:48
  • 13
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
معاون پرستاری وزیر بهداشت اعلام کرد

توسعه متوازن آموزش پرستاری در 3 سطح اولیه، عمومی و تخصصی/بازگشت مدارس بهیاری محال است

محمد میرزابیگی در گفت و گو با خبرنگار نظام پرستاری با تشریح برنامه های وزارت بهداشت برای توسعه آموزش پرستاری در کشور گفت: در عرصه خدمات پرستاری سه سطح تعریف شده است که شامل سطح مراقبتهای اولیه، سطح مراقبتهای عمومی و سطح مراقبتهای تخصصی و فوق تخصصی است که در تمام دنیا نیز به همین کیفیت تعریف شده است.

معاون پرستاری وزیر بهداشت اعلام کرد

توسعه متوازن آموزش پرستاری در 3 سطح اولیه، عمومی و تخصصی/بازگشت مدارس بهیاری محال است

محمد میرزابیگی در گفت و گو با خبرنگار نظام پرستاری با تشریح برنامه های وزارت بهداشت برای توسعه آموزش پرستاری در کشور گفت:  در عرصه خدمات پرستاری سه سطح تعریف شده است که شامل سطح مراقبتهای اولیه، سطح مراقبتهای عمومی و سطح مراقبتهای تخصصی و فوق  تخصصی است که در تمام دنیا نیز به همین کیفیت تعریف شده است.

وی ادامه داد: سطح خدمات مراقبتهای اولیه نیازی به تحصیلات دانشگاهی ندارد و شرح وظایف خدمات آنان نیز از پرستاران کاملاً تفکیک شده و شامل همان 32 خدمتی است که قبلاً اعلام شده است. این افراد زیر نظر پرستاران و نه پزشکان یا مسئولان پشتیبانی فعالیت می کنند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری اضافه کرد: دوره یکساله بهیاری (یا کمک پرستاری) به همین منظور تعریف شده است و مقطع دیگر دانشگاهی برای خدمات پرستاری قبل از سطح کارشناسی وجود نداشته و نخواهد داشت و هر گونه برگشت به دوران بهیاری سه ساله و راه اندازی مدارس بهیاری نه به صلاح کشور و نه به نفع نظام سلامت است و چنین اقدامی به کلی منتفی است.

وی تاکید کرد: اگر هم در جایی اقدامی در این مسیر انجام شده، قطعاً تخلف صورت گرفته و غیر قانونی عمل شده است و بر خلاف جمع بندی وزارت بهداشت بوده است، نظر وزارت بهداشت این است که به هیچ عنوان به دوران بهیاری سه سالانه بر نمی گردیم و فقط دوره یکساله بهیاری ( یا کمک پرستاری) را که در سطح بین المللی نیز به عنوان assistant nurse شناخته می شود را خواهیم داشت که نظام اداری کشور نیز این سطح جدید را می پذیرد.

میرزابیگی گفت: افرادی هم که نگران اسم این دوره هستند، نگران نباشند. مهم شرح وظایف این افراد است که با پرستاری تداخلی ندارد. تعداد این افراد نیز از نسبت یک نفر به ازای سه پرستار بیشتر نمی شود.

معاون پرستاری وزیر بهداشت با اشاره به مدارک تحصیلی تعریف شده در نظام سلامت گفت: به طور کلی دو نوع مدرک تحصیلی در کشور قابل قبول است. یکی مدرک دانشگاهی که با عنوان degree در جهان شناخته می شود و در کشور ما نیز مانند همه جای دنیا در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی،کارشناسی ارشد و دکترا تعریف شده است و دیگریcertificate  است که یک نوع گواهینامه طی دوره تئوری-عملی است که توسط مراکز غیر دانشگاهی اعطا می شود البته اجرای دوره یکساله بهیاری (کمک پرستاری) زیر نظر وزارت بهداشت و با تایید معاونت آموزشی و پرستاری این وزارتخانه توسط مراکز معتبر و مجاز انجام می شود.

وی افزود: این تصمیم جدید منافاتی با این ندارد که از خدمات بهیاران که از گذشته در سیستم سلامت کشور فعالیت کردند، قدردانی کنیم اما تداخل شرح وظایف بهیاران قدیم با پرستاران مشکلاتی ایجاد کرده بود. به همین علت بازگشت به دوره های سه ساله بهیاری و فعالیت مدارس بهیاری در کل دنیا منسوخ شده و در کشور ما نیز مطرح نیست.

میرزابیگی ادامه داد: برای ارائه هر گونه خدمات مراقبتی خارج از 32 وظیفه تعریف شده برای بهیاران (کمک پرستاران) مدرک کمتر از کارشناسی پذیرفته نیست و برای ارائه خدمات مراقبتهای اولیه نیز فقط افرادی که دوره یکساله را سپری کرده اند، مجاز شناخته می شوند.

معاون وزیر بهداشت با اشاره به خدمات سطح پرستاری عمومی نیز گفت: در سطح پرستاری عمومی حداقل مدرک مورد تایید وزارت بهداشت، مدرک کارشناسی است. اکنون بیش از 100 هزار پرستار با مدرک کارشناسی در کشور مشغول فعالیت هستند اما با کمبود 200 هزار پرستار دیگر برای ارائه خدمات مناسب مواجه هستیم.

وی افزود: وزارت بهداشت برای رفع این کمبود جدی نیز برنامه دارد و قرار است طی یک برنامه چند ساله تا حدی که در توان دانشکده های پرستاری دولتی و غیر دولتی باشد، کارشناسان پرستاری مورد نیاز کشور تربیت و وارد بازار کار شوند.

میرزابیگی ادامه داد: پرستاران ایرانی جزو پرستاران توانمند، علمی و با اخلاق در جهان شناخته شده اند و فعالیت آنها در کشورهای دیگر از یک نظر می تواند نشان دهند قوت پرستاری ایران باشد به خصوص اینکه اکثر این افراد به صورت موقت به خارج از کشور می روند و بعد از چند سال به ایران برمی گردند.

وی گفت: برای کارشناسان پرستاری و سطح پرستاری عمومی بین 350 تا 400 شرح وظیفه تعریف شده است و ارائه این خدمات به حداقل مدرک کارشناسی دانشگاهی نیاز دارد.

معاون پرستاری وزیر بهداشت با اشاره به سطح تخصصی و فوق تخصصی خدمات پرستاری نیز گفت: با توجه به افزایش جراحی ها و خدمات تخصصی و فوق تخصصی پزشکی در کشور برنامه ریزی های جدیدی برای گسترش پرستاری در این سطح از گذشته هم وجود داشته است، طراحی شده است.

وی افزود: با توجه به برنامه های جدید وزارت بهداشت در سطح تخصصی و فوق تخصصی نیز سه سطح تعریف شده است. یکی دوره های کوتاه مدت سه تا 6 ماهه است که کارشناسان پرستاری با طی آن به عنوان پرستاران پراکتیشنر یا پرستاران دارای مدارک خاص شناخته می شوند. این دوره ها قرار است با همکاری انجمن های علمی پرستاری در کشور افزایش یابند.

میرزابیگی ادامه داد: سطح بعدی کارشناسی ارشد پرستاری است که از چند سال پیش در رشته های مختلفی از جمله مراقبتهای ویژه مانند ICU یا NICU یا سوختگی شروع شده و رشته های دیگری نیز در آینده به آن اضافه می شود.

وی گفت: سطح بعد خدمات پرستاری تخصصی و فوق تخصصی نیز دوره های دکترای پرستاری است، که از گذشته به صورت دوره های Phd وجود داشت و فارغ التحصیلان آن بیشتر به عنوان اعضای هیئت علمی پرستاری مشغول به کار می شدند، از این پس قرار است دوره های دکترای تخصصی بالینی با عنوان Dnp و دوره های phd های بین رشته های نیز ایجاد شود.

معاون وزیر بهداشت اضافه کرد: افرادی که دوره های دکترای بالینی پرستاری را طی کرده اند، هم می توانند به عنوان هیئت علمی بالینی که تاکنون مغفول واقع شده است، فعال شوند و هم به عنوان مترون یا پرستاران در بخشهای تخصصی فعالیت کنند.

  • گروه خبری : اخبار اصلی
  • کد خبر : 20916
کلمات کلیدی