• 1394/07/20 - 09:13
  • 20
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

دبیر هیئت بورد پرستاری وزارت بهداشت:

دستاوردهای علمی و خدمات صادقانه یک قرن گذشته پرستاران، افتخار آمیز است



دکتر عباس عباس زاده در گفت و گو با خبرنگار نظام پرستاری، سابقه تاریخی طولانی در آموزش پرستاری نوین در ایران را برای جامعه پرستاری افتخارآمیز عنوان کرد و گفت: زمانی آموزش پرستاری در ایران شروع شد که بسیاری از کشورهای همسایه هنوز در این زمینه کاری را شروع نکرده بودند و به نوعی این مسئله  پیشتاز بودن کشور ما را در حوزه پرستاری نشان می دهد.

وی افزود: ظرف سالهای متمادی نیز با سرعت های متفاوت رونق هایی در حوزه آموزش پرستاری و پیشرفت هایی در آموزش پرستاری اتفاق افتاده و ما ظرف این صد سال توانسته ایم مراکز آموزشی بسیاری را در حوزه پرستاری در کشور راه اندازی کنیم.

دبیر هیئت بورد پرستاری وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر بالغ بر 180 مرکز که عموماً دانشکده پرستاری هستند در حال تربیت پرستار در کشور هستند و در 14 مرکز دانشجوی دکترای پرستاری تربیت می شود و بالغ بر 30 مرکز نیز دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری تربیت می کند و چندین مرکز تحیقیقاتی نیز در حوزه پرستاری در طول این سالها بویژه سالهای اخیر راه اندازی شده است.

وی یادآور شد: همچنین در کشور ما نزدیک به 30 مجله تخصصی به زبان انگلیسی و فارسی در حوزه پرستاری با امتیاز علمی و پژوهشی وجود دارد که بسیار ارزشمند است.

دکتر عباس زاده افزود: در حوزه خدمات بالینی نیز بدنه اصلی کادر پرستاری را کارشناسان پرستاری تشکیل می دهند و کارشناسان ارشد پرستاری نیز در سالهای اخیر در حوزه خدمات مراقبتی وارد مسئولیت شده اند.

وی با اشاره به اینکه در حوزه مدیریت پرستاری نیز پیشرفت های بسیار خوبی حاصل شده است، گفت: هم اکنون در بیمارستانهای ما، مدیریت پرستاری جزء لاینفک و تأثیر گذار در کیفیت مراقبت های پرستاری است و پرستاران در تمامی بخش های بیمارستانی متشکل از افراد تحصیل کرده و باتجربه در حوزه مدیریت پرستاری هستند که سوپروایزرهای بیمارستان ها و مدیران پرستاری بیمارستانها و دانشگاه ها را تشکیل می دهند.

 نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: تشکیل سازمان نظام پرستاری به عنوان نهادی حرفه ای، رسمی و قانونی از دیگر افتخارات ما در حوزه پرستاری است که هم اکنون بیش از 12 سال است که در کشور فعال شده است.

وی افزود: همچنین یک مدل جدید و موفق که در پرستاری کشور ایجاد شده است و در بسیاری از جاها این مدل از مدیریت کمتر وجود دارد، تشکیل معاونت پرستاری است که در تصمیم سازی های حوزه سلامت و سیاست گذاری های این حوزه در وزارت بهداشت نقش آفرینی می کند و استراتژی ها و رویکردهای پرستاری در آنجا شکل می گیرد و طراحی می شود.

دکتر عباس زاده  تصریح کرد: البته هنوز تا رسیدن به روندی مطلوب در نظام مراقبت کشور به گونه ای که شایسته و برازنده مردم ایران باشد، کارهای بسیاری نیاز است زیرا مردم به عنوان  صاحبان اصلی نظام سلامت به طور طبیعی انتظارتشان  روز به روز افزایش پیدا می کند و پیشرفت های مختلف در علوم پزشکی و سایر علوم باعث می شود تا انتظارات و توقعات جدیدی در مردم بوجود آید.

وی با تأکید بر اینکه علم پرستاری در دنیا در حال پیشرفت است و ما نیز باید آن را همراهی کنیم، گفت: لذا نباید به آنچه داریم بسنده کنیم و حتما لازم است بیش از گذشته و صد سالی که کار انجام شده است و با سرعت بیشتری تلاش شود تا به قله های علم پرستاری و مراقبت و ارائه خدمات مورد نیاز مردم در مراقبت و سلامت دست یابیم.

دبیر هیئت بورد پرستاری وزارت بهداشت افزود: بی شک در حوزه پرستاری کار انجام شده، بسیار زیاد است اما کارهایی که باید انجام شود نیز فراوان است و به نظر می رسد تمامی اینها در سایه همدلی و وحدت اتفاق می افتد و با تلاش علمی و رویکرد مبتنی بر شواهد و رویکرد پژوهشی در حل مشکلات مراقبت و سلامت قابل دسترسی است و با وجود نیروهای بسیار خوبی که در حوزهای مختلف آموزشی، پژوهشی، بالین و مدیریت داریم رسیدن به این اهداف دور از دسترس نیست.

وی ادامه داد: البته به نظر می رسد یکی از کارهایی که در صد سال گذشته  در حوزه پرستاری مغفول مانده است و کمتر به آن توجه شده، مسئله پیشگیری سطح اول و حضور پرستاران در بخش های سلامت جامعه است در حالیکه پرستاران در این حیطه از زندگی مردم می توانند بسیار نقش آفرین باشند و در پیشگیری از ابتلای مردم به بیماری ها کمک کننده باشند.

دکتر عباس زاده اضافه کرد: متاسفانه در این حوزه در مقایسه با سایر کشورها و در مقایسه با وضعیت ایده آل فاصله وجود دارد و باید در این قسمت بیشتر فعالیت شده و به آن پرداخته شود.

اخلاق حرفه ای و خدمت بی منت به مردم بالاترین امتیاز در پرستاری است

وی حضور موثر پرستاران در 8 سال دفاع مقدس را یکی از برهه های مهم در صد سال گذشته دانست که پرستاری بسیار حضور برجسته ای پیدا کرد و گفت: در آن دوران پرستاران همراه با بقیه مردم، ایثارگرانه وارد میدان شدند و نقش بسیار تعیین کننده ای در مراقبت از مجروحین جنگ داشتند و نقش پرستاران در سطوح مختلف در پست های امدادی در بیمارستانهای صحرایی و بیمارستانهای شهرها در درمان مجروحین و مصدومین جنگ بسیار ارزشمند بود.

نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: چه بسا در دوران دفاع مقدس تعدادی از همکاران ما در همین راه به درجه رفیع شهادت و جانبازی نائل آمدند و به برکت و معنویت رشته پرستاری در کشورمان افزودند به گونه ای که به اعتقاد بنده رشته پرستاری در جامعه ما یک معنا، معنویت و قداست خاصی دارد که بخشی از آن مدیون همین حضور ارزشمند پرستاران در دفاع مقدس و ارائه خدمات بسیار مقدس و الهی به مردم است.

دکتر عباس زاده یادآور شد: این موضوع از ویژگی هایی است که چه بسا در کشورهای دیگر کمتر وجود داشته باشد و به هر حال این مسائل ارزشهایی است که باید روی آنها خیلی کار شود و برای جامعه و جوانترها تبیین شده تا مشخص شود بالاترین امتیازی که انسان در پرستاری می تواند به دست آورد، اخلاق حرفه ای و خدمت بی منت به مردم است که می تواند پاداش بسیار برجسته ای را داشته باشد.

  • گروه خبری : اخبار اصلی
  • کد خبر : 21170
کلمات کلیدی