• 1394/02/19 - 09:59
  • 10
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
عضو شورای عالی نظام پرستاری در همایس نقد طرح تحول:

طرح تحول سلامت چندان در کاهش زیرمیزی موثر نبوده/احساس تبعیض و بی عدالتی بدنه نظام سلامت را رنج می دهد

عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: بی توجهی به راستگویی و اطلاع رسانی شفاف،نبود نگاه تیمی، بی توجهی به مراقبتهای سلامت، ضعف نظارت، عدم افزایش کیفیت خدمات ویزیت، بی توجهی به احساس تبعیض و بی عدالتی، نارضایی 90درصد کارکنان سلامت از پرداخت مبتنی بر عملکرد از نقاط ضعف طرح تحول سلامت است ضمن اینکه بررسی ها نشان می دهد، این طرح چندان در کاهش زیرمیزی ها افاقه نکرده است.




عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: بی توجهی به راستگویی و اطلاع رسانی شفاف،نبود نگاه تیمی، بی توجهی به مراقبتهای سلامت، ضعف نظارت، عدم افزایش کیفیت خدمات ویزیت، بی توجهی به احساس تبعیض و بی عدالتی، نارضایی 90درصد کارکنان سلامت از پرداخت مبتنی بر عملکرد از نقاط ضعف طرح تحول سلامت است ضمن اینکه بررسی ها نشان می دهد، این طرح چندان در کاهش زیرمیزی ها افاقه نکرده است.


    طرح تحول سلامت چندان در کاهش زیرمیزی موثر نبوده/احساس تبعیض و بی عدالتی بدنه نظام سلامت را رنج می دهد

به گزارش خبرنگار نظام پرستاری، شمس الدین شمس در همایش ملی نقد عملکرد دولت یازدهم در حوزه سلامت به نمایندگی از جامعه پرستاری گفت: از دولت تدبیر و امید قدردانی می کنیم که بحث سلامت را به عنوانی یکی از اولویت های خود قرار داد و به این بحث مهم که جزو دغدغه های همیشگی سازمان نظام پرستاری نیز محسوب می شد، پاسخ داد.

وی افزود: در همین راستا طرح تحول نظام سلامت اتفاق افتاد که به هر حال دارای نقاط قوت و نقاط ضعفی است که کاهش پرداختی از جیب مردم البته در بخش های دولتی، تأمین دارو و تجهیزات مورد نیاز مردم در بیمارستانها، بیمه حدود 9 میلیون نفر از مردم از  جمله نقاط مثبت این طرح محسوب می شود.

عضو شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به نقاط ضعف طرح تحول نظام سلامت از منظر جامعه پرستاری گفت: متاسفانه در این طرح مقداری به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در رابطه با امر سلامت، کم توجهی شده است و عمده توجهات صورت گرفته در این طرح معطوف به امر درمان شد در حالی که در فرمایشات رهبری قطعاً به پیشگیری و اولویت آن نسبت به درمان بسیار توجه شده است.

وی افزود: ارتقاء شاخص های سلامت، محوریت عدالت در برنامه ها، افزایش و بهبود کیفی و ایمنی خدمات، راستگویی و اطلاع رسانی شفاف در امر سلامت، توجه به ارتقاء اثربخشی و بهره وری از جمله تأکیدات مقام معظم رهبری در سیاست های ابلاغی در بخش سلامت بود و بحث مراقبتهای سلامت در تمام بندهای ابلاغی بسیار مورد تأکید قرار گرفته است که متاسفانه به نظر می رسد توجه لازم به این قضیه به ویژه در سطح اول سلامت و رعایت عدالت انجام نشده است.

شمس ادامه داد: نقد دیگری که در طرح تحول نظام سلامت مطرح است، عدم مشارکت سایر اعضای درمان در برنامه های این طرح است در حالی که اگر ما به امر سلامت و  درمان نگاهی تیمی داشته باشیم باید شاهد حضور تمام اعضای این تیم در تمامی عرصه ها اعم از تصمیم گیری، برنامه ریزی، اجرا و نظارت و ارزیابی باشیم.

وی یادآور شد: نبود نگاه تیمی و فراموش کردن سایر گروه ها در اجرای برنامه های طرح تحول نظام سلامت به ویژه جامعه پرستاری که  بخش عظیمی از بحث سلامت و درمان را بر عهده دارند، جای نقد دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه افزود: گله ای که اکثریت گروه های تیم سلامت دارند این است که از ابتدا سایر اعضای تیم سلامت در این برنامه ها نادیده گرفته شده اند و تا زمانی که تمامی صاحبان قرائن در طرحی دیده نشوند، بروز چالش و اعتراض ها نسبت به برنامه ها دور از ذهن نخواهد بود زیرا به هر حال آنها نیز دیدگاه هایی دارند که به دلیل عدم مشارکت، در برنامه های اجرایی لحاظ نشده است.

وی تصریح کرد: به نظر می رسد تمام برنامه هایی که در طرح تحول نظام سلامت مد نظر بود به شکل خوب و قوی اجرا نشده است به عنوان مثال بر اساس مشاهدات گروه پرستاری در سطح بیمارستان ها بحث مقیمی پزشکان متخصص در بیمارستانها آن طور که باید و شاید صورت نگرفته است. البته کلیت این بحث را زیر سوال نمی بریم ولی آن طور که هدف طرح بوده است، محقق نشده است.

شمس ادامه داد: همچنین بحث افزایش کیفیت ویزیت بر اساس پیش بینی های طرح تحقق نیافته است و به نظر می رسد بیش از کیفیت، کمیت ویزیت ها افزایش یافته است و اگر ارزیابی صورت گیرد، مشخص می شود که تغییر چشمگیری حاصل نشده است.

وی افزود: البته شاید بخشی از این مسائل به بحث ضعف نظارت و ارزیابی برگردد هر چند باید مدتی را مهلت داد تا نظارت ها صورت گیرد و بازخوردها دیده شود.

عضو شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت گفت: در این کتاب نیز متاسفانه باز هم گروه هایی به فراموشی سپرده شدند و جامعه پرستاری که سالهای سال قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری آن نیز تصویب شده بود و می توانست در این کتاب مورد توجه قرار گیرد به فراموشی سپرده شد و این باعث اعتراضات گسترده ای نیز در جامعه پرستاری شد.

وی عدم رعایت عدالت در پرداخت ها را از دیگر اشکالات طرح تحول نظام سلامت خواند و گفت: بدترین عاملی که به نطر می رسد انگیزه های را در ارائه خدمت از بین می برد و باعث کاهش کیفیت خدمات می شود، احساس تبعیض و بی عدالتی است.

شمس اضافه کرد: وقتی عدالت رفت، انگیزه می رود و وقتی انگیزه رفت، رضایت از خدمت و ارتقاء کیفیت خدمات از بین می رود.

وی تصریح کرد: همگان بدانند که جامعه پرستاری نیز قائل به تفاوت  و فاصله است و باید تفاوت باشد منتهی تفاوت و فاصله ها باید معقول و منطقی باشد، باید قابل پذیرش و عقلانی باشد.

عضو شورای عالی نظام پرستاری افزود: این قضیه از ابتدا در طرح تحول نظام سلامت لحاظ نشد و بحث مبتنی بر عملکرد مطرح شد که جامعه پرستاری نیز به شرط اجرای تعرفه خدمات و بسته های خدمتی بر اساس قوانین تعرفه گذاری خدمات پرستاری و ارتقاء بهره وری که هر دو مصوب مجلس هستند، حاضر به اجرای آن شدند که متاسفانه این قوانین اجرایی نشدند.

وی ادامه داد: به قاطعیت اعلام می کنم، بیش از 90 تا 95 درصد از مجموعه کارکنانی که مشمول پرداخت مبتنی بر عملکرد هستند از اجرای آن راضی نیستند و در نتیجه نسبت به آن اعتراض دارند که چالش مهمی است و تا زمانی که رضایت در جامعه ارائه دهندگان خدمات ایجاد نشود، موفقیت ممکن نیست.

شمس با اشاره به اهمیت نیروی انسانی گفت: اساسی ترین بحث در ارائه خدمات نیروی انسانی است که برای کسب موفقیت باید از هر حیث از جمله تعداد مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: هم اکنون همان طور که همگان بر آن واقف هستند و بر آن اذعان دارند در بحث نیروی انسانی به شدت کمبود داریم ولی در عین حال شاهد گسترش سریع بخش های بیمارستانی و تخت های بیمارستانی بدون لحاظ نیروی انسانی کافی هستیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با تأکید بر لزوم تعریف استانداردی برای تعداد نیروی انسانی گفت: اگر چه در حرف بارها صحبت از میزان استانداردهای نیروی انسانی شده است اما عملاً به صورت مستند هنوز توافقی در تعریف استانداردهای نیروی انسانی صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: اگر ما طرحی را از کشوری که دارای تجربه موفق بوده است، گرفته ایم باید مجموعه این طرح را به صورت جامع می دیدیم و اجرا می کردیم نه اینکه یک بخش هایی را ببینیم و اجرا کنیم و سایر بخش ها را رها کنیم.

شمس در بخش دیگری از صحبت های خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به عدم اجرای طرح مبتنی بر عملکرد، نارضایتی ها چگونه ایجاد شده اند، گفت: این طرح از اسفند برای اجرای ابلاغ شده است ولی به دلیل پیچیدگی هایی که داشت هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.

وی افزود: همکاران ما اعم از مدیران و پرستاران فرم ها را پر کرده اند و در تکمیل این فرم ها متوجه سختی، پیچیدگی و غیر قابل اجرا بودن این طرح شده اند.

عضو شورای عالی نظام  پرستاری ادامه داد: اگر چه اجرا به معنای پرداخت هنوز انجام نشده و پرداختی به جز پرداخت به صورت علی الحساب انجام نشده است ولی نزدیک به 28 مورد ایراد از سوی مدیران سراسر کشور نسبت به این طرح به صورت کارشناسانه وارد شده است و در جلسه اخیر شورای عالی نظام پرستاری نیز حدود 30 مورد اشکال به طرح وارد شده است که به زودی این ایرادات را جمع بندی کرده و ارائه می دهیم تا مشخص شود که دلایل مطروحه مبنی بر عدم رضایتمندی از این طرح کاملاً علمی است.

وی در خصوص حفظ حرمت جامعه پزشکی و برخی اختلاف افکنی ها نیز گفت: ما نیز معتقدیم بحث حرمت و کرامت تمام اعضای جامعه پزشکی باید حفظ شود و رعایت حرمت تک تک جامعه پزشکی در هر صنفی، حفظ حرمت همه است.

شمس افزود: بی شک نیز باید از هر گونه اختلاف افکنی پرهیز شود و سیاست ما در نظام پرستاری نیز چیزی جز این نبوده و نخواهد بود.

وی با تأکید بر لزوم مقایسه دریافتی تمام اعضای گروه سلامت گفت: باید در این رابطه یک نگاهی به فاصله درآمدی اعضای تیم سلامت در سایر کشورها از جوامع غربی گرفته تا کشورهای اطراف و همسایه داشته باشیم و با لحاظ تناسبی منطقی ما نیز  برای تعدیل این فاصله های دریافتی اقدام کنیم .

عضو شورای عالی نظام پرستاری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر میزان کاهش دریافت های غیر صندوق در نظام سلامت پس از اجرای طرح تحول گفت: یکی از اهداف طرح تحول و کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات این بود که دریافتی های غیر از صندوق بیمارستانها کاسته شود.

وی افزود: البته به دلیل آنکه پیش از اجرای طرح تحول و پس از آن نیز آمار مشخص و دقیقی از این قضیه نداشته و نداریم، نمی توانیم به طور دقیق و قطعی نسبت به میزان کاهش آن ابراز نظر کنیم و لی بر اساس مطالعات میدانی و گزارش هایی که از سوی پرستاران ما در بیمارستانهای مختلف از سراسر کشور به دست می رسد، متاسفانه این طرح آنچنان افاقه نکرده و در کاهش پرداخت های غیر از صندوق موثر واقع نشده است.

پایان خبر

  • گروه خبری : اخبار اصلی
  • کد خبر : 19440
کلمات کلیدی