معاون پرستاری وزیر بهداشت:
هزار مرکز مراقبت در منزل مجوز گرفتند/ مراقبت بیماران در منزل هزینه بیمه ها را کاهش می دهد
معاون پرستاری وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت: هزار مرکز مراقبت در منزل در کشور مجوز گرفته و با نظارت وزارت بهداشت فعالیت می کنند.ارائه این خدمات با تعرفه مصوب برای بیماران مزمن و سالمندان تا 50 درصد هزینه های بیمه ها کم می کند.
معاون پرستاری وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت: هزار مرکز مراقبت در منزل در کشور مجوز گرفته و با نظارت وزارت بهداشت فعالیت می کنند.ارائه این خدمات با تعرفه مصوب برای بیماران مزمن و سالمندان تا 50 درصد هزینه های بیمه ها کم می کند.
به گزارش روابط عمومی معاونت پرستاری، محمد میرزابیگی در گفت و گو با شبکه خبر سیما افزود: طرح مراقبت در منزل یا به طور کلی تر طرح پرستاری جامعه نگر، طرحی است که، هم با در نظر گرفتن گسترش بیماری های غیر واگیر و گسترش سالمندی در کشور یک الزام است و با توجه به فراگیری و توان علمی پرستاران کشور خوشبختانه خدمات پرستاری در ایران دیگر منحصر به بیمارستان نیست و در سطح جامعه نیز خدمت ارائه می کند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر نیازهایی که در کشور به خاطر هزینه های بیمارستانی وجود دارد و به متوجه مردم می شود و همچنین با توجه به اینکه بیماران مزمن زیادی وجود دارد که صرفا به خاطر گرفتن مراقبت پرستاری در بیمارستان بستری می شوند و به درمان در بیمارستان نیاز ندارند. همه این موارد و نیز تجارب دنیا که 50 سال در مسیر ارائه مراقبت پرستاری در منزل حرکت کرده اند، وزارت بهداشت را در دولت یازدهم به این سمت کشاند که موضوع ساماندهی خدمات مراقبت پرستاری در منزل را در دستور کار قرار دهد.
وی گفت: از حدود یکسال قبل با ابلاغ وزیر بهداشت، آیین نامه خدمات مراقبت پرستاری در منزل را به سراسر کشور ابلاغ کردیم و این اقدام هم در برنامه عملیاتی وزارت بهداشت و هم در برنامه توسعه ششم هم قرار گرفت، در برنامه وزیر بهداشت در دولت یازدهم هم موضوع خدمات مراقبت در منزل گنجانده شده بود و اعلام شد.
میرزابیگی افزود: بر اساس این آیین نامه به ازای هر 50 هزار نفر یک مرکز پرستاری در منزل ایجاد می شود، در مجموع به 1600 مرکز خدمات مراقبت پرستاری در منزل نیاز داریم و تا اکنون هزار مرکز مراقبت پرستاری در منزل مجوز گرفته اند. در این طرح هم خدمات مراقبت در منزل و هم خدمات مراقبتی در مراکزی خارج از بیمارستان در مراکز هاسپیس پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: بر اساس این برنامه، بیماران زیادی هستند که از مقطعی به بعد به بستری در بیمارستان نیازی ندارند و در ادامه خدمات بیمارستانی از خدمات مراقبت در منزل برخوردار می شوند، در واقع در این طرح خدمات مراقبتی در یک زنجیره از بالین تا منزل تعریف شده است.
معاون پرستاری وزیر بهداشت گفت: بر اساس آیین نامه این برنامه، مراکزی به عنوان واحد مراقبت پرستاری در منزل در بیمارستان ایجاد می شود. اکنون در هر دانشگاه علوم پزشکی حداقل در یک بیمارستان چنین واحدی به صورت آزمایشی ایجاد شده است. از برخی از این مراکز در استان همدان و کرج بازدید کردیم و خوشبختانه موفق بوده اند.
میرزابیگی افزود: واحدهای مراقبت در منزل که در بیمارستان ها تشکیل می شوند، در واقع خودشان ارائه کننده خدمت نیستند، بلکه حلقه واسطی هستند که بیمارستان را به مراکز مراقبت در منزل که در بخش خصوصی فعال هستند، مرتبط می کنند و البته ایجاد این مراکز کمک زیادی به اشتغال گروه پرستاری می شود.
وی ادامه داد: این واحدها بیمارانی را که قابل واگذاری به مراکز مراقبت در منزل هستند شناسایی می کنند و این مراکز از این پس به این بیماران در خارج از بیمارستان و در منزل به ارائه خدمت و مراقبت از بیماران می پردازند و بیماران به جای اشغال تخت بیمارستانی از یک مرحله به بعد در منزل تحت مراقبت قرار می گیرند.
معاون وزیر بهداشت اضافه کرد: در جامعه پرستاری استقبال خوبی برای راه اندازی مراکز مراقبت در منزل شد، انتظار اولیه ما این بود که شاید بین 200 تا 300 مرکز جدید در این مدت یکسال راه اندازی شود، حدود 300 تا 400 مرکز از این نوع از قبل در کشور وجود داشت که بر اساس آیین نامه جدید وبه روز شده این مراکز نیز به روز شدند.
وی گفت: خوشبختانه افراد صاحبنظر و حرفه ای برای گرفتن مجوز این مراکز مراجعه کردند و اکنون در هر دانشگاه علوم پزشکی فهرست این مراکز مجوزدار به ترتیب حروف الفبا وجود دارد و مردم می توانند با مراجعه به سایت دانشگاه ها از مراکز معتبر مراقبت در منزل مطلع شوند، در حالی که در گذشته چنین امکانی وجود نداشت و افراد پرستارنما و فاقد صلاحیت به این نیاز مردم پاسخ می دادند و مشکلات زیادی ایجاد کرده بودند.
میرزابیگی افزود: صلاحیت ارائه کنندگان این خدمات از دو منظر بررسی می شود، یکی صلاحیت صاحبان مراکز مراقبت در منزل است و دیگری صلاحیت پرستاران و کادری است که این خدمات را در منزل به مردم ارائه می کنند، همه این موارد در آیین نامه تعریف شده است و مشخص است که چه افرادی می توانند مجوز این مراکز را از دانشگاه علوم پزشکی بگیرند.
وی گفت: هر مرکز مراقبت پرستاری در منزل یک مسئول و دو نفر مسئول فنی دارد و حتما باید یک مکان فیزیکی مشخص با شماره تلفن داشته باشند و مردم می توانند با جست و جو از طریق دانشگاه علوم پزشکی این مراکز را پیدا کنند، کسانی که مجوز مراکز مراقبت در منزل را می گیرند، حداقل مدرک کارشناسی پرستاری را با سوابق کاری مشخص باید داشته باشند و حتما باید پروانه صلاحیت حرفه ای داشته باشند.
میرزابیگی افزود: وضعیت افرادی که به این مراکز مراجعه می کنند چه از طریق بیمارستان، چه از طریق پزشک و چه از طریق مراجعه مستقیم مردم، توسط یک پرستار دوره دیده دانشگاهی در ابتدا بررسی اولیه می شوند. آن پرستار پروتکل مراقبت را طراحی می کند و بر اساس شرایط فرد مشخص می شود که برای مراقبت از او یک پرستار، یک بهیار یا یک کمک پرستار اقدام می کند. و شرح وظایف هر یک از این افراد تعریف شده است.
وی ادامه داد: مدتی بود، عده ای پرستارنما از نبود فضای مطمئن و تحت نظارت مراقبت های پرستاری سوء استفاده می کردند اما با ایجاد این مراکز جدید که با نظارت دانشگاه های علوم پزشکی و وزارت بهداشت فعالیت می کنند و پرستاران صاحب صلاحیت مسئولیت آنها را بر عهده دارند، این مشکل نیز حل می شود.
معاون وزیر بهداشت گفت: نکته بعدی، تعرفه های این مراکز است. تعرفه های این مراکز در شورای عالی بیمه و دولت تصویب و ابلاغ شد، فقط پوشش بیمه ای این تعرفه ها باقیمانده است که اکنون در مرحله بررسی است، باید برای بیمه ها ثابت کنیم که پوشش این خدمات برای آنها مقرون به صرفه است، نمی خواهیم هزینه ای علاوه بر هزینه های موجود به بیمه ها تحمیل کنیم، به همین علت به صورت آزمایشی این خدمات در مراکز موجود ارائه می شود و صحبت از 50 درصد صرفه جویی در هزینه هاست.
وی افزود: وقتی یک فرد که در گذشته به خاطر یک بیماری مزمن به صورت متعدد در بیمارستان بستری می شد و حالا به مرکز مراقتب در منزل مراجعه می کند، در همان گام اول هزینه های هتلینگ بیمارستانی از هزینه های او کم می شود و مقدار زیادی ویزیت ها و مشاوره های متعدد ممکن است لازم نباشد.
میرزابیگی اضافه کرد: مراکز مراقبت در منزل با یک پزشک نیز قرارداد همکاری دارند و در صورت لزوم با دستور پزشک خدمات مراقیتی ارائه می شود، اگر مشخص شود که این خدمات برای بیمه ها مقرون به صرفه است، قطعا در آینده نزدیک پوشش بیمه ای این خدمات نیز محقق می شود.
وی گفت: در مورد خدماتی که با ارجاع بیمارستان ارائه می شود به طور حتم با صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های بیمه ها مواجه خواهیم شد و در مورد مواردی که به طور مستقیم از سوی مردم به این مراکز مراجعه می شود. به جایی اینکه خدماتی با تعرفه پزشکان تحت پوشش بیمه باشد، این خدمات با ارقام ارزانتر با تعرفه خدمات پرستاری در منزل محاسبه می شود و حتما برای بیمه ها مقرون به صرفه خواهد بود.
پایان خبر