رئیس کل سازمان نظام پرستاری:
کنگره اخلاق پرستاری برگرفته از فرمایشات مقام معظم رهبری است
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با تأکید بر لزوم راه اندازی نظام ثبت ایثارگری ها و فداکاری های پرستاران گفت: برگزاری کنگره اخلاق پرستاری برگرفته از فرمایشات مقام معظم رهبری است.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با تأکید بر لزوم راه اندازی نظام ثبت ایثارگری ها و فداکاری های پرستاران گفت: برگزاری کنگره اخلاق پرستاری برگرفته از فرمایشات مقام معظم رهبری است.
به گزارش خبرنگار نظام پرستاری، محمد میرزابیگی امروز در مراسم اختتامیه سومین کنگره اخلاق پرستاری در دانشکده پرستاری و مامایی شهیدبهشتی ضمن گرامیداشت راه حضرت زینب کبری (س)، راه ایشان را راه همه پرستاران خواند، افزود: ایده برگزاری کنگره اخلاق پرستاری در حقیقت از رهنمودهای مقام معظم رهبری برگرفته شده است.
وی افزود: ما توفیق داشتیم در این چند ساله که مسئولیت نظام پرستاری را داریم چندین دیدار متناوب با مقام معظم رهبری داشته باشیم که در آخرین دیداری که به صورت سراسری نیز برگزار شد به صورت مستقیم به بحث اخلاق پرستاری اشاره داشتند و فرمودند جا دارد در این زمینه بیشتر کار شود.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری یادآور شد: بلافاصله پس از این تأکید مقم معظم رهبری تیمی از اندیشمندان جامعه پرستاری تشکیل شد و به یاری شتافتند و کار تدوین کدهای اخلاقی در حوزه پرستاری تدوین شد و خدمت ایشان نیز فرستاده شد و سال بعد از فرمایش رهبری در خصوص بحث اخلاق پرستاری از این کدهای اخلاقی رونمایی شد.
وی ادامه داد: سپس اقدامات دیگری اتفاق افتاد که یکی از آنها ایده برگزاری کنگره سالانه اخلاق پرستاری بود که امیدواریم ان شاء الله هر سال به نسبت سالهای گذشته به لحاظ کیفی و کمی ارتقاء یابد و انصافاً امسال این کنگره به خوبی برگزار شد و رشد قابل توجهی در ارائه مقالات داشت.
میرزابیگی ابراز امیدواری کرد که سال آینده نمونه هایی از این کنگره حداقل در هر قطب دانشگاهی برگزار شود و شاهد گسترش این اجلاس ها در موضوع اخلاق پرستاری باشیم.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: همزمان با این حرکت واحدهای اخلاق پرستاری در دانشکده های پرستاری که متأسفانه بسیار محدود شده و گاهی حذف شده بود، اضافه شد و نباید به این بسنده کنیم که چون حرفه پرستاری یک حرفه اخلاقی است نیاز به آموزش تئوریک مبانی اخلاق نداریم، همه ما نیاز به تذکر مداوم و آموزشهای تئوریک اخلاق داریم.
میرزابیگی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که همان قدر که برای کاهش خطاها و اشتباهات باید نظام ثبت و گزارش دهی داشته باشیم باید نظام ثبت اقدامات اخلاقی و ایثارگرانه خدمات پرستاران را هم ایجاد کنیم، افراد زیادی هستند که در این حرفه کارهای بسیار ایثارگرانه انجام میدهند اما جایی به صورت رسمی ثبت نمیشود. این اقدام در تکمیل کدهای اخلاقی و معرفی الگوهای اخلاقی پرستاری بسیار موثر است.
معاون پرستاری وزیر بهداشت گفت: اقدام دیگری که به زودی انجام می شود، این است که در شورای عالی اخلاق پزشکی که خوشبختانه در این دوره قویتر از گذشته فعالیت می کند، دبیرخانه شورای عالی اخلاق پرستاری را به عنوان اولین زیر مجموعه شورای عالی اخلاق پزشکی فعال کنیم. این دبیرخانه حتماً شرح وظایف مشخص خواهد داشت و از کتب و انتشارات و فعالیتهای تئوریک در حوزه اخلاق پرستاری حمایت میکند.
وی با اشاره به اهمیت بحث اخلاق در تمامی جوامع و اعصار و ادیان به عنوان برجسته ترین عامل هویت ساز و هویت سوز گفت: بسیاری از بزرگان ما اعم از مقام معظم رهبری، امام راحل (ره) و علامه طباطبایی در مورد پرستاری بیاناتی داشته اند که نباید از کنار آنها به راحتی گذشت زیرا آن فرمایشات حرف های کمی نیست و انسان هایی که آنها را بیان داشته اند نیز آدم های کمی نیستند.
میرزابیگی تصریح کرد: ما پرستاران به عنوان قائلین و عاملین حرفه پرستاری بایستی از داشته هایمان مواظبت کنیم و در جهت ارتقاء و تقویت آنها تلاش کنیم.
وی با اشاره به نگاه های متفاوت به نظام سلامت و بیمارستانها گفت: برخی به بیمارستان و نظام سلامت نگاه هزینه و فایده دارند و برخی نگاهشان این است که بهره وری در این عرصه افزوده شود ولی برای من و شمای پرستار هیچ چیز مهمتر از محوریت بیمار و مددجو نیست.
معاون پرستاری وزیر بهداشت ادامه داد: لذا در یکی از برنامه هایی که داریم تلاش ما بر این است که هرگز اجازه ندهیم مقولهای و کاری بین پرستار و بیمار یا مددجو فاصله ایجاد کند و هر اقدامی که انجام میدهیم اعم از اعتباربخشی، اجرای حاکمیت بالینی، گزارش دهی و ثبت و ضبط خدمات هیچ کدام نباید باعث ایجاد فاصله بین بیمار و مددجو شود.
وی ادامه داد: اگر هم گزارش دهی و اقداماتی مانند آن را انجام میدهیم باید برای بیمار توضیح دهیم و او را قانع کنیم تا تصور نکند که خدای نکرده، کاغذ و گزارش یا کامپیوتر محوری یا stationمحوری جای بیمار محوری را گرفته است.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: باید توجه کنیم که دانش و مهارت دو بال هستند که باید با هم و در کنار هم رشد کنند و حال که تعداد دانشکدههای پرستاری افزایش یافته و مقاطع تحصیلی رشته پرستاری تا دکترا رشد کرده است باید کیفیت خدمات پرستاری که مدارج تحصیلی بالاتر را طی کرده هم ارتقا پیدا کند.
وی افزود: هم اکنون 175 دانشکده پرستاری در کشور فعال است. در 40 دانشکده کارشناسی ارشد پرستاری و در 14 دانشکده دکترای پرستاری تدریس میشود. اما باید بدانیم با این همه پیشرفت تحصیلی اگر مردم از ما طرفداری کردند آن وقت کار ما به سامان می رسد.
معاون پرستاری وزیر بهداشت ادامه داد: نکته مهم دیگر رعایت مقررات حرفه پرستاری است که به آن تأکید میکنیم، ما پرستاران انحصار طلب نیستیم بنابراین برای همکاران ماما هم اگر مایلند واردحرفه پرستاری شوند مقررات حرفه ای حکم می کند. لازم است با همکاری بورد پرستاری و بورد مامایی واحدهای درسی لازم برای تربیت پرستار-ماما تعریف شود تا مانند همه جای دنیا مامایی که میخواهد وارد حیطه ارائه خدمات پرستاری شود، آموزش های لازم را ببیند حالا چه در برنامه پزشک خانواده، چه در سطح جامعه باشد، چه در بخشهای زنان و زایمان باشد، بدون اینکه فراگیری علمی لازم را داشته باشیم، تداخل وظیفه ایجاد می شود و از نظر علمی اشکال ایجاد می شود .
وی گفت: در کنار این اقدامات باید شرح وظایف، حدود اختیارات و بیمههای مسئولیت حرفهای به درستی تعریف و اجرایی شود و جدی گرفته شود و باید به بیمار توضیح دهیم که چه کار می کنیم و چطور باید شرح وظایف را انجام دهید، در این صورت بیمار هم معترض نخواهد بود.
میرزابیگی اضافه کرد: نکته مهم دیگر توجه به مراقبتهای معنوی است، ما در کشوری زندگی می کنیم که ادعاهای زیادی داریم، به لحاظ فرهنگی، به لحاظ مذهبی، به لحاظ اجتماعی پیشینه بزرگی داریم و ادعاهای بزرگی هم داریم و باید هم داشته باشیم و این قابل قبول نیست که بیماری در این کشور بستری شود و حداقل هایی که برای ارتباط معنوی لازم دارد، برای او مهیا نشود.
وی گفت: دانستن اعتقادات بیمار، احترام به اعتقادات و فرهنگ بیمار، اعتقاداتی که به لحاظ معنوی دارد، فراهم آوردن امکاناتی که بتواند اعتقاداتش را انجام دهد، لازم است. نگوییم می خواهند بخش را به نمازخانه تبدیل کنند اما اگر از شما طلب کرد که می خواهم به اعتقاداتم عمل بکنم و چه امکاناتی وجود دارد ما باید وظیفه خودمان را بدانیم .فراهم کردن همین وسایل یعنی ارائه مراقبتهای معنوی.
میرزابیگی ادامه داد: بالاخره بیمار از داخل جامعه به بیمارستان می آید، برای من و شما محیط بیمارستان عادی است، برای او که احتمالاً شب گذشته بچه هایش را جمع کرده، با آنها صبحت کرده و وصیت نامه اش را نوشته و به بیمارستان آمده، کوچکترین رفت و آمد، تغییر چهره، کم و زیاد کردن وسایل اتاق مهم است، لذا او هم نیاز دارد که با هر منبعی که به آن اعتقاد دارد، ارتباط بگیرد و باید به این اعتقادات احترام گذاشت اما متأسفانه گاهی کم کاریهایی در این زمینه می بینیم.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: آخرین بحث من توجه به فعل مراقبت و پرستاری است، ما پرستاران وظیفه داریم فعل مراقبت را ارزشمند بداریم، مثل فعل آموزش، مثل فعل درمان، مثل فعل بهداشت، مثل همه ابعادی که در نظام سلامت برای مردم اتفاق می افتد.
وی گفت: سازمان نظام پرستاری یک وظیفه صنفی دارد که به آن عمل می کند، معاونت پرستاری یک وظیفه حاکمیتی و اجرایی دارد که باید انجام دهد، دانشکده ها باید کار آموزشی خود را انجام دهند، ولی پرستاران وظیفه ای جز خدمت به بیمار ندارند.
معاون پرستاری وزیر بهداشت ادامه داد: مطمئن باشید، این مجموعه ها نهایت پایبندی را دارند و دارند کار می کنند، خدای نکرده این طور نباشد که چون فلان مشکل وجود دارد یا فلان قدر به من نمی دهند، پس من هم از خدمتم به بیمار کم کنم.
وی گفت: هر چه داد دارید سر سیستم های مسئول بزنید، ولی حق ندارید، برای جبران مشکلات در خدمت رسانی به بیمار کم کاری کنید، این اخلاقی نیست، اخلاقی این است که از سیستم های مسئول بخواهید. آنها هم خودشان وظیفه شان را انجام می دهند، شبانه روزی هم دارند، کار می کنند، ولی حق نداریم کوچکترین ذره ای از مشکلات را در خدمت سانی دخیل کنیم.
میرزابیگی ادامه داد: من به عنوان پرستار مسئول مراقبت به بیمار هستم و باید به او پاسخگو باشم، الان فرصت نیست که گزارش عملکرد بدهم، گزارشها در سایت سازمان و معاونت منتشر می شود و شما می توانید از آن استفاده کنید.
وی گفت: به فضل خدا من آینده روشنی را برای حرفه پرستاری متصور هستم و به لطف خدا و نفس های گرمی که در جامعه پرستاری هست آینده پرستاری روشنی خواهیم داشت.